25 Mart 2015 Çarşamba

Belgrad ve Novi Sad Gezi Rehberi - Belgrad Gezilecek Yerler

Sırbistan – Belgrad


1. Gün Belgrad



Vize evraklarıyla falan uğraşmadan gezip görebileceğimiz yerler arasında olan, hem yakın hem de çok ucuz bir şehir olduğunu duyduğumuz Belgrad için planımızı yaptık. Sky Scanner’dan hemen uygun uçak bileti araştırmasına girdik, tercihimizi THY’den yana yaptık. 25 Mart Çarşamba günü THY ile 07:55 de 1 saat 40 dakikalık bir uçuş sonrası Belgrad’a ulaşıyoruz. Mart sonu olmasından dolayı hafif soğuk ama hafif de güneşli bir Belgrad sabahı bizi karşılıyor. Belgrad’da Sırp Dinarı geçerli olduğu için kesinlikle havaalanında ya da Türkiye’de para dönüştürme işlemini yapmamanızı, şehir içindeki döviz bürolarından almanızı tavsiye ediyorum, ciddi fark ediyor. 50 euro verip de karşılığında 1600 sırp dinarı almak ve tek bir kağıt parçası vererek karşılığında bir sürü kağıt para almak sizi şaşırtabilir :)
Havaalanından çıkar çıkmaz hemen önünde bulunan duraktan otobüse atlıyoruz, üzerinde central diye yazıyor zaten. Otobüs şoförü İngilizce bilmediği için tarzanca anlaşarak kişi başı 3 euro verdik. Eğer yanınızda sırp dinarı yoksa, havaalanında ya da havaalanından bindiğiniz otobüste Euro verebiliyorsunuz, tabiki otobüs şöforünün kendince çevirdiği kura göre artık kaç Euro verirseniz :)
Şehir merkezine ulaştığımız zaman etraftaki savaşın yaralarını gözler önüne seren binalardaki o korkutan yapılarla dolu şehir merkezinde otelimizi aramak için hemen harita yardımı ile yürümeye başlıyoruz. Terazije 12 caddesinde bulunan otelimiz Dominic Luxury Suites, odamız gerçekten çok çok güzeldi, banyo takıntısı maalesef bende büyük bir sorun olduğu için, mükemmel bir temizlikle ve kocaman bir odayla karşılaştığım zaman o kadar mutlu oldum ki, üstelik otel çalışanları inanılmaz ilgili. Sadece otelin girişi biraz sıkıntılı, Terazije büyük bir cadde olduğu için merkezden otele kadar 15 dakika bir yürüme mesafesi vardı, otelin girişini bulmak biraz zor oldu bizim için, çünkü büyük harflerle gösterişli bir girişi yok. Metroya çok yakın, cadde boyunca yürürken biraz dikkatli bakmanız gerekiyor, bir pasajın içerisinden giriyorsunuz, eski Avrupa filmlerinde gördüğümüz asansörle 3. ya da 4.kata çıkınca sağ tarafta resepsiyonu görebilirsiniz, sol tarafta balkonlu bir bölmeden odalara geçiyorsunuz. Kat otele ait ve gerçekten çok da güvenli, çok temiz, en önemlisi çok ferah ve çalışanları gerçekten çok ilgiliydi. Bu arada Hotel Moscow çok büyük bir oteldir, buraya çok yakın olduğu için arama yaparken Hotel Moscow’u bulup onun devamında yürüyüp oteli bulabilirsiniz. Belgrad çok uygun bir şehir olduğu için konaklama için gerçekten ne kadar uygun fiyatlar olduğunu gördüğünüzde şaşırmayın :)

Terazije Caddesi (Arkamdaki Hotel Moscow)

Avrupa’da check in saati hep 14:00 veya 15:00 olduğu için, sabah erken saatte vardığınızda odanın boş olma ihtimali ve sizi erken alma ihtimalleri biraz zor olabilir. Ama bu defa şansımız yaver gitti ve erkenden odamıza giriş yaptık, bavullarımızı yerleştirip, şöyleeee bir oda analizi yaptıktan sonra hemen attık kendimizi sokaklara. Otelden çıkar çıkmaz sola doğru yürürken döviz bürosunu göreceksiniz, hemen para çevirme işlemini yaptıktan sonra, yürümeye devam ettik. Yolumuz bizi Trg Republike yani Cumhuriyet Meydanı'na çıkarıyor. Meydanın ortasında büyük bir heykel bizi karşılıyor, geniş bir alanın etrafında cafeler ve uzun bir cadde üzerinde bulunan alışveriş mağazaları dikkatimizi çekiyor. Belgrad’ın en en güzel yanı çok çeşit yemek olması ve hepsinin lezzetli olması ve tabiiki en güzel yanı da çok çok ucuz olması. Hiç fiyat araştırması yapmadan oturuyoruz bir restauranta. Oturduğumuz restaurant’ın menüsünü oldukça zengin buluyoruz ve tabii ki uygun fiyatlı.
Sonradan farkediyoruz ki bu restaurant Belgrad’da çok fazla karşımıza çıkıyor, her yerde olan bir zincir marka. Menüsü gerçekten çok zengin, özellikle kahvaltıları çok güzel. Mekanın adı Boutique. Ortaya yanar dönerli bir atıştırmalık, her iki kişi de etli birer menü söylüyoruz, birer de bira. Neredeyse iki kişi türk lirası olarak 60 TL veriyoruz. Bunu özellikle yazmak istedim, uygun fiyattan kastımızı bilmenizi istedim :)

Trg Republike (Cumhuriyet Meydanı)

Trg Republike (Cumhuriyet Meydanı)


Boutique Cafe

Yemeğimizi yiyip, biralarımızı içtikten sonra düşüyoruz yollara, bütün sokaklara giriyoruz, en sevdiğim şey gittiğim ülkenin sokaklarını gezmek, o şehri yaşamak. Yürümeye devam ediyoruz, İstiklal caddesine çok benzeyen Knez Mihailova Caddesine geliyoruz. Uzun ve geniş sağlı sollu bir sürü cafe ve mağaza olan büyük bir cadde. Sokaklarda hep gençler var, yakında üniversite olduğu için ve gittiğimiz dönem okul dönemi olduğu için çok fazla genç var, sokakları canlı görmenize sebep olan bir manzara bence :)

Knez Mihailova Caddesi başlangıcı


Knez Mihailova Caddesi


Knez Mihailova Caddesi

Yürümeye devam ediyoruz ve Kalemegdan Parkına çok yakın bir yerde bulunan büyük ve bir sürü gencin kahve içtiği hareketli bir cafede oturup sıcak bir kahve ile şahane bir tiramisu keyfi yapıp yorgunluğumuzu gideriyoruz. Havanın kararmasıyla, yol yorgunluğumuz ve soğuk havanın da etkisiyle, otelimize gidip, odanın tadını çıkarmak, dinlenmek istiyoruz. Ertesi gün için enerji gerekir, dinlenmemiz gerekiyor :)


2. Gün Belgrad


Sabahın yine erken saatlerinde iyi bir uyku uyumuş, dinlenmiş olarak kalkıyoruz, odaya giren güneş ışıkları heyecanlandırıyor bizi. Dışarıya bir atıyoruz kendimizi, montlar çıkmış, herkes bahar havasında :) Yürüyerek kendimizi yine Knez Mihailova Caddesi’nde ki Boutique Cafe’de buluyoruz. Burası daha büyük ve mekan çok güzel. Dışarda oturuyoruz, montlor çıkıyor, tişörtlerle oturuyoruz, o kadar güzel bir hava var ki. Kahvaltı menüsü çok zengin ve Türklere çok hitap eden, peynir, zeytin, yumurta, kızarmış ekmek vs bulunan kocaman bir tabak için ve portakal suyu için sanırım kişi başı yine 20 TL gibi bir şey ödüyoruz :) Bu arada çok şaşırmamıza neden olan bir diğer olay, Belgrad’da tüm cafe ve restaurantların iç mekanlarında sigara içilebiliyor. Özellike Knez Mihailova Caddesinde bulunan Boutique Cafe’nin iç kısmına bir göz atmanızı tavsiye ediyorum. Oturduğunuz yerin tabanı cam, ve aşağıda mutfak var, yapılan tüm yemekleri vs görebiliyorsunuz...Çok keyifli…

Güzel bir kahvaltının ardından , hedefimiz Tajmajdan, yani Taş Meydan. Yürüyerek vardığımız Taş Meydan’da ki St. Mark Kilisesi’ne girmek istiyoruz, ibadet eden insanları rahatsız etmeden, şöyle bir gezip dışarı çıkıyoruz. Taş Meydan büyük bir yer, çok uzun süre yürüyerek yine çok fazla mağazaların ve özellikle kadın çorabı satan dükkanların olduğu bir bölgeye geliyoruz. Biraz hediyelik eşya vs. aldıktan sonra otelimize dönüp poşetlerimizi bıraktıktan ve biraz dinlendikten sonra hazırlanıp Belgrad’ın meşhur hareketli akşamlarına atıyoruz kendimizi. Seçtiğimiz güzel bir restaurantta şık bir akşam yemeği ve şarabımızı yudumlayarak hareketli Belgrad akşamının tadını çıkarıyoruz. Akşam otelimizde yine rahat bir uyku çekip, dinamik bir Novi Sad sabahına uyanıyoruz.


Tajmajdan (Taşmeydan)


Tajmajdan


Tajmajdan


St. Mark Kilisesi

3. Gün Novi Sad 

Duyduk ki , Belgrad’a geldiğinde Novi Sad’ı görmeden olmazmış, biz de Belgrad’a 4 gün çokmuş deyip 1 gününü Novi Sad’a ayırıyoruz. Otelden çıkıp, merkeze doğru, merkez istasyonuna doğru yürüyoruz. İstasyonda ki gişelerden, Novi Sad için bilet alıyoruz, şuan fiyatını hatırlamıyorum ama çok uygun bir fiyata alıyoruz tabii ki. Otobüsün kalktığı yerin numarası bilette yazıyor, 2-3 dakikalık bir yürüme mesafesinden sonra ulaşıyoruz otobüse, yerleşiyoruz, 1,5 saatlik bir yolculuk ile Novi Sad’a ulaşıyoruz.
Otobüs Novi Sad Meydanına geldiğinde karşınızda büyük bir alışveriş merkezi görüyorsunuz, otobüsten indikten sonra sola ve yukarı doğru yürüdüğünüzde Novi Sad meydanına geliyorsunuz. Geniş bir alanda etrafı katedral ve klise ile çevrili olan güzel bir meydandan ibaret olan Novi Sad’da güzel bir gün geçiriyoruz. St. George Ortodoks katedralini geziyoruz, meydan çok büyük ve sağlı sollu çok fazla cafe, restaurant ve mağaza var. Bütün gününüzü orada geçirebileceğiniz güzel ve eğlenceli bir yer. Akşam yemeği için yine menüsü çok zengin bir restaurantta yine abartarak güzel bir akşam yemeği yiyip, yine çok az para ödeyip mutlu oluyoruz :)
Dönüşümüzü çok uzatmadan akşam saatlerinde Belgrad’a dönme kararı alıp, otobüs istasyonuna gidip biletimizi alıp Belgrad’a dönüyoruz. Otele gidip dinlendikten sonra tekrar kendimizi Belgrad’ın sokaklarına atıp, yakın bölgelere yürüyüş yaparak, yeni yerler keşfederek, bol bol fotoğraf çekerek günümüzü sonlandırıyoruz.


Novi Sad Meydan

St. George Ortodoks Katedrali


Novi Sad


4. Gün Belgrad


Belgrad çok küçük bir şehir olduğu için , 1 ya da 2 gün gerçekten ideal ama bizim biraz tatile ihtiyacımız varmış sanırım, bu kadar uzun olması fena olmadı :)

Son günümüzde otelden öğle saatlerinde ayrılıp, çok şeker otel çalışanlarına veda edip, bavullarımızı emanet odasına bıraktıktan sonra atıyoruz kendimizi yine sokaklara, farklı yollar deniyerek Kalemegdan yakınındaki cafelerde güzel bir kahvaltının ardından, son günün sağlam bir soğuğunu hissederek Kalemegdan Park’a gidiyoruz, kesinlikle görmeye değer bu parkı çok üşüyerek geziyoruz, bol bol resim çekiyoruz, yine yakın bölgelerde sokak sokak gezerek, ufak tefek alışverişler ve hediyelerle tatilimizi sonlandırıyoruz. Otele varıp bavullar alınır, yine merkez istasyona gidilir, havaalanına otobüsle gidilir. THY ile yurda dönülür. Yeni bir keşifte görüşmek üzereeee :) Sevgiyle kalın… 



Kalemegdan

Kalemegdan


Kalemegdan




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder